Schack är inte bara ett spel, det är en kaka också. Åtminstone i Sverige så finns det ett bakverk uppkallat efter den berömda schackrutan. I följande

Schack är inte bara ett spel, det är en kaka också. Åtminstone i Sverige så finns det ett bakverk uppkallat efter den berömda schackrutan. I följande text får du lära dig mer om den.

Bakverkets historia och dagsform

Schackrutan är en klassisk svensk småkaka som återkommer vid alla välsorterade kafferep. Namnet kommer förstås av att kakan ser ut som en del av ett schackbräde. Kakan består av en klassisk mördeg som delas i två delar. Sedan smaksätts den ena delen med kakao och vips så har du en ljus del och en mörkare del. Sedan delas deghalvorna ytterligare en gång och rullas till längder. Längderna i sin tur läggs sedan ihop så att kakan liknar ett schackbräde när den skivas innan gräddning. En variant på kakan hittar du i den här tidningen.

Det är inte alltid helt enkelt att få till perfekta rutor, men har en bara lite tålamod så går det ofta alldeles utmärkt. Kakan kan serveras som den är till en slät kopp kaffe eller som en del av ett kafferep tillsammans med sex andra former av liknande småkakor smaksatta med olika saker. Ofta serverades vetebröd och tårta också.