Schack är brädspelet som ofta anses att vara kungen av strategispel. Det är ett väldigt strategiskt brädspel som alla kan spela oavsett om man är gammal eller ung, man eller kvinna. Det är ett klassiskt spel som kan spelas vart som helst, när som helst! Så varför inte avnjuta en varm sommardag i sin trädgård med lite schack?

Det är ett roligt spel för två som kräver mycket koncentration och skicklighet. Detta spel kräver mycket mer skicklighet än tur och det gäller att vara genomtänkt inför varje drag.

Ordet schack härstammar från det persiska ordet Shah, som betyder kung. Schackmatt som det heter när man anfaller kungen och vinner spelet härstammar också från persikan, shah mat.

Shah mat betyder att kungen är överfallen, besegrad eller hjälplös.

Det är många länder som påstår att de uppfunnit schack men det är i Persiska riket man har funnit de äldsta schackpjäserna och därefter har perserna erkänts som uppfinnare av spelet. På persika kallas schack för chatrang. Man har även hittat bevis på att Indien kan ha varit de land som uppfann spelet och därför kallas detta spel för ett indo-iranskt spel. Spelet spred sig senare till Ryssland och på så sätt kom schack till Europa. Därefter utvecklades även spelets regler och damen blev en mer kraftfull spelpjäs än vad den var från början.