Precis som i många andra sporter räknas elitserien i schack till den högsta serien i det nationella seriesystemet för klubblag. Det vill säga, elitser

Precis som i många andra sporter räknas elitserien i schack till den högsta serien i det nationella seriesystemet för klubblag. Det vill säga, elitserien är Sveriges hösta nationella lagtävlingsserie för schackspelande lag. Nedan kan du läsa mer om elitserien och några av spelarna som är involverade.

Om svenska elitserien i schack

Som nämnt ovan är elitserien den högsta serien för nationella klubblag i schack. Elitserien anordnas varje år av Svenska Schackförbundet. I elitserien tävlar tio av Sveriges bästa åttamannalag mot varandra. Det lag som vinner kvalificerar sig för spel i Europa. Den näst högsta serien kallas för Superettan och till den flyttas de två lag som presterar sämst i elitserien ner till. Det är enbart ett lag per kvalificerad klubb som får spela i elitserien.

En säsong i elitserien varar ett helt år. Det spelas totalt nio ronder utspritt över året. Här kan du läsa mer om elitserien och vilka från just den här klubben som har tävlat eller tävlar där.

Om du vill bli en bättre schackspelare och kanske ha möjlighet att spela i elitserien någon gång i framtiden, då är ett bra sätt att utvecklas på att studerar partier som är spelade på den allra högsta nivån. Genom att studera partier på en hög nivå blir det lättare att själv lära sig åstadkomma något liknande.

Förordningar för att delta i elitserien

Det räcker inte att bara vara ett bra klubblag för att delta i elitserien. Du måste både tillhöra en kvalificerad klubb och dessutom rätta dig efter en rad olika förordningar och regler. Att ha en telefon och/eller annan elektronisk utrustning på sig under ett parti ger dig automatiskt en förlust. Det är på sin höjd tillåtet att ha en telefon eller liknande med sig i en ficka eller väska om den är avstängd och ligger tillräckligt långt bort från matchen.

En del förordningar är nationella och en del av förordningarna är bestämda av FIDE, det internationella världsförbundet. På det sättet kan tävlingsanordnarna garantera att den svenska elitserien utformas på ett sätt som motsvarar de internationella tävlingarna också.

Andra förordningar handlar främst om hur det går till om två lag får samma antal poäng eller om spelare spelar i samma poänggrupp och får identiska poäng. I de flesta fall hänvisar Svenska Schackförbundet till den särskilt utvalda tävlingskommittén. Utöver de här förordningarna står det också i reglerna om när och hur en person kan bli avstängd från turnén. Det är egentligen bara vid misstanke om fusk som förbundet kan stänga av en spelare eller om spelaren själv uteblir.