Det finns förstås spelregler som bestämmer hur ett parti schack ska spelas och vad spelarna måste förhålla sig till. Här hittar du mer specifik inform

Det finns förstås spelregler som bestämmer hur ett parti schack ska spelas och vad spelarna måste förhålla sig till. Här hittar du mer specifik information om olika regler. Längre ner på sidan hittar du en sammanfattning över reglerna och taktiska positioner.

Grundläggande schacklagar

Schack spelas alltid på ett svartvitt kvadratiskt schackbräde med lika många svarta som vita spelpjäser. Det är alltid vit som inleder spelet och sedan gäller vartannat drag var. Den grundläggande uppställningen består av att båda spelarna har följande pjäser: varsin dam, varsin kung, två torn var, två löpare var, två springare var samt åtta bönder var. Pjäserna placeras alltid på rad 1-2 respektive 7-8 där kungen och damen står i mitten på den bakre raden med en löpare, springare och ett torn på vardera sida. Alla bönder står på den främre raden.

Ett parti tar slut när en spelare har fått den andra spelarens kung schackmatt. Med det menas att motståndarens kung är under hot och att den inte kan komma undan hotet på något sätt.

Regler

Det finns många regler kring hur pjäserna får flyttas på ett schackbräde. Exempelvis får bonden flyttas ett steg framåt (förutom allra första draget, då får den flyttas två steg). Bonden får i vissa fall flyttas på diagonalen också, den regeln gäller enbart om bonden kan “ta över” den ruta som en av motspelarens pjäser står på.

Springaren får bara flyttas två steg framåt eller ett steg åt sidan i samtliga riktningar och kan hoppa över andra pjäser. Löparen kan flyttas diagonalt, hur långt som helst, men bara på diagonalen och antingen enbart på svarta eller vita rutor. I likhet med löparen kan tornet också flyttas hur långt som helst, men inte diagonalt, bara rakt upp, ner, vänster eller åt höger. Damen är schackspelets mest värdefulla pjäs, hon kan flytta på samma sätt som löparen och tornet tillsammans. Kungen kan i och för sig också flyttas åt samtliga håll, men kan bara ta ett steg i taget till skillnad från damen som kan gå hur långt som helst.

Taktiska positioner

Det är inte bara enskilda pjäser som är extra starka, det finns också taktiker för att skapa extra starka positioner. Exempelvis är en löpare som står skyddad bakom en bonde särskilt stark i slutet av ett parti.

En välbeprövad taktik är att låta kungen vara skyddad av en rad bönder. Dock skapar den taktiken en lucka om någon av bönderna tvingas flytta. En annan bra och beprövad taktik är att använda korta drag på sin egen planhalva som uppvärmning för ett anfall. Det är också ett sätt att inte gå till anfall direkt med få pjäser i spel. Det slutar sällan bra att anfalla med exempelvis en löpare och en dam då båda riskerar att bli utslagna snabbt istället.