Oavsett om du gillar att spela schack eller inte så har schack påverkat vår moderna historia. I följande text kan du läsa mer om hur schacket inte bar

Oavsett om du gillar att spela schack eller inte så har schack påverkat vår moderna historia. I följande text kan du läsa mer om hur schacket inte bara som spel utan också som övning i strategi i allra högsta grad har förändrat historien.

Om tidig schack

Spelet schack har sina tidigaste rötter i Indien. Ett spel som påminner om det vi kallar schack idag började spelas där redan på 600-talet. Från Indien spreds spelet sig vidare och utvecklades åt lite olika håll. I stort så har samtliga varianter några gemensamma nämnare, exempelvis använder alla versioner sig av någon form av spelpjäser och rutsystem. Bland de olika äldre varianterna av schack och schackpjäser kan nämnas att drottningen tidigare var en annan form av rådgivare, löparen var ofta en elefant, bonden var någon form av soldat och tornet någon form av stridsvagn. En annan markant sak som skiljer sig åt mellan hur schack spelades förr jämfört med idag är att de olika spelpjäserna inte hade samma mönster som idag.

Det finns experter som menar att de har hittat förlagor till spelet schack som är ännu äldre än från 600-talet. De har bland annat hittat spelpjäser som bevis på dessa förlagor. I Indien kallades spelet från början för chaturanga som grovt översatt betyder militärens fyra divisioner. Något som historien har fortsatt spegla genom spelet.

När spelet spred sig över världen fick det olika namn i olika länder. Och vissa experter anser att det är lite svårt att säkerställa om det var chaturanga som var den första formen eller inte. Kina har nämligen en tidig schackvariant också som i vissa kretsar anses vara äldre än chaturanga.

Schacket fick hög status redan på 900-talet. Det ansågs vara något som alla adelsmän borde behärska. Fortfarande baserade spelet sig på chaturanga eller den kinesiska motsvarigheten. Spelet spred sig till slut till Europa också, förmodligen genom arméer som invaderade och tog med sig spelet och kulturen. Spelet fortsatte att ha hög status, men spelades av så väl hovet som den allmänna befolkningen. Det var dessutom vanligt att spela schack om pengar, men den franska kungen Louis XI försökte stoppa det, utan att lyckas.

Det var inte alla som hade råd att köpa ett schackspel dock. I många fall tillverkades schackspelen av mycket duktiga hantverkare och av fina material. På det här sättet fick spelet en ny utveckling och ännu högre status i samband med dess förfining. Nu skulle minsann inte alla ha råd att spela spelet. Och vips så blev det en statussymbol att kunna spela schack och framför allt att äga ett schackspel.

Namnet schack

Schacket som spelnamn är inte besläktat med chaturanga, snarare med den persiska benämningen shah och/eller den romerska benämningen scacci som är en förkortning av spelets latinska namn. Sedan anammades namnet av alla länder som spelade spelet, på tyska kallas spelet för Schach och på norska för sjakk, för att nämna några exempel som ligger nära den svenska benämningen.

Från krigsövning till folkkär hjärngympa, ytterligare en fördjupning i schakets moderna historia.