Precis som för att spela i elitserien i Sverige måste du och/eller din schackklubb kvala in till OS också. Här kan du läsa mer om hur det kan gå till.

Precis som för att spela i elitserien i Sverige måste du och/eller din schackklubb kvala in till OS också. Här kan du läsa mer om hur det kan gå till. I följande text kan du läsa mer om hur OS i schack går till och några historiska nedslag.

Om Schack-OS

OS i schack arrangeras vartannat år, så har det fungerat sedan 1927. Det är det internationella schackförbundet FIDE som arrangerar OS och alla landslag kan delta. Nästa år arrangeras OS igen och senaste gången vann Kina stort. De vann nämligen i två kategorier, de spelade oavgjort mot de regerande mästarna (USA) i den öppna klassen och dessutom så vann Kina i damklassen också.

Ryssland och USA har varit förhandsfavoriter i OS många år i rad. Därför var det inte helt otippat att USA kom på andra plats i OS förra året. För Ryssland gick det däremot lite sämre och de hamnade på en fjärde plats efter värdlandet Georgien.

Historiska nedslag

När OS i schack arrangerades i Norge 2014 drabbades tävlingen av två dödsfall. Det kanske låter som något hämtat ur en deckare, men det var av naturliga orsaker som båda dödsfallen ägde rum. Det ena dödsfallet skedde mitt under en pågående tävling och det andra skedde på ett hotellrum efter en tävlingsdag.

Det har diskuterats om huruvida schack OS borde bli en del av de olympiska spelen, dock är det fortfarande en utomstående tävling och arrangeras inte av den olympiska kommittén. Men, vem vet, kanske kommer det att ändras så småningom?

Andra intressanta kuriosa om OS i schack är att de bytte format på sina turneringar så sent som 1976. Det nuvarande formatet beror på att det inte längre ansågs rimligt att alla deltagande lag skulle möta varandra. Istället spelas flera rundor och deltagarna samlar på sig poäng och vinnare av turneringen är den som i slutändan fått ihop flest poäng.

Priset till det lag som vinner den öppna tävlingen under OS i schack är vandringspokalen Hamilton-Russell Cup. Namnet kommer från att han som donerade pokalen hette Hamilton-Russel i efternamn. Det lag som vinner damernas lagtävling får istället vandringspokalen Vera Menchik Cup. Den vandringspokalen har fått sitt namn efter den första kvinnan som vann ett världsmästerskap i schack.

Redan 1924 spelades det första inofficiella OS:et i schack, men officiellt sätt räknas OS 1927 som startskottet.