Miljoner människor över hela världen spelar schack varje dag, andra spelar när de känner för det och vissa spelar på en professionell nivå. Är du intresserad av att börja spela eller helt enkelt bara bli duktigare? Då är den här artikeln för dig. Att bli bra på schack kräver mycket övning, tålamod och en förståelse för logik och strategier. Här nedan kan du hitta ytterligare tips som du kan använda dig av för att bli en bättre schackspelare.

1. Definiera vad ordet “bra” betyder för dig

Att vara bra på schack kan betyda en sak för dig, medan det betyder något annat för någon annan. Du måste alltså först se till att definiera vad en bra schackspelare är för just dig. Tycker du att det räcker gott och väl med att hamna på en medelnivå så brukar det vanligtvis räcka med en rating på 1200-1400. Ligger du någonstans mellan dessa siffror så kan du absolut benämna dig själv som bra, eftersom du troligtvis kommer att vinna mot majoriteten av dina vänner. Försök att sätta upp rimliga mål för dig och sträva sedan mot dessa.

2. Taktik

För att bli riktigt duktig på schack krävs det mer än bara en förståelse för spelets regler. Du måste även se till att ha en grymt bra teknik och att du förbättrar din översikt av hela spelet. På så sätt kommer du inte bara att kunna se och upptäcka små misstag som din motspelare gör, utan du kommer även att kunna se vad som händer på andra delar av schackbrädet. Precis som du kan hitta läxhjälp online så kan du även hitta taktiktränare för schackspelare på nätet.

3. Lägg upp en plan

Schack handlar otroligt mycket om planering och strategier. Därför är det bra om du, redan innan du sätter igång med spelet, ser till att du har en bra plan. Känner du att du har tillräckligt mycket kunskap och erfarenhet av spelet kan du med fördel skapa en alldeles egen plan, men precis som med taktiktränare kan du även hitta studieplaner på nätet som du kan använda dig av. Bland annat erbjuder Chess.com en sådan.

4. Ha tålamod

Du måste vara realistisk när du tränar på att bli duktigare på schack. Tyvärr kommer ingenting att förbättras över en natt. Det här spelet, till skillnad från många andra, kräver ett mycket stort djup och en professionell schackspelare spenderar många år med att studera och planera sitt spel. Förluster och misstag kommer att komma i din väg, men du bör inte låta dessa dra ner dig eller göra dig frustrerad. För att du ska kunna bli bättre måste du helt enkelt göra fel, för att sedan kunna göra rätt.