Att schack handlar betydligt mycket mer om skicklighet än tur är de allra flesta överens om. Nedan kan du läsa mer om strategierna och taktikerna som är sammankopplade med spelet.
Schackstrategier
Schack handlar om att hålla huvudet kallt, att vara uppmärksam, att tänka långsiktigt och att aldrig ta ut segern i förskott. Det finns förstås regler att förhålla sig till, men det räcker inte alltid för att vinna. Det handlar också om att hela tiden ha uppsikt över pjäsernas position på bordet, hur strukturerna bland bönderna ser ut, om kungen står skyddat eller inte samt om det finns stora grupperingar någonstans. Om du letar efter handfasta tips är det här ett bra ställe.
Det är en konst att kunna spela schack och att kunna spela schack bra. Som med så mycket annat gäller devisen att övning ger färdighet. Du blir inte bättre på schack om du inte spelar det regelbundet och utmanar dig själv. Oavsett om du är nybörjare eller har spelat länge finns det taktiska tips och sätt att tänka som kan vara bra att känna till.
Taktiker och sätt att tänka
Det gäller att komma ihåg att det alltid finns undantag som bekräftar regeln, det gäller inom schack också. Som nybörjare är det därför ännu svårare att spela taktiskt för att du inte har koll på hur stor utdelningen blir eller vad som händer när du använder dig av olika taktiker. Det är också lätt att låta sig luras som nybörjare, du kanske upptäcker ett problem, men missar ett annat. Men, en tumregel som många experter framhåller är att det är bra att ha så många pjäser kvar på planen som möjligt samt att analysera konsekvenserna av ditt drag innan du genomför det.
Att ett parti schack ofta vinns genom att ha flest pjäser kvar på bordet är ett faktum. Samtidigt som det är viktigt att komma ihåg pjäsernas olika värde. Dessutom baseras pjäsernas värde på var de står på schackbrädet. Vana spelare brukar inte låta motståndaren ta pjäser utan att själva kunna ta (minst) en pjäs nästa drag. Det som är avgörande för ett sådant parti är vem som har den strategiskt bästa ställningen. Exempelvis är ensamma bönder svagare än bönder som kan skydda varandra. Samtidigt är grupperingar med bönder dåliga att ha under slutspelet, då är till exempel tornen betydligt bättre. Det är taktiskt bättre att ha kvar bönderna på mitten än bönderna på sidorna också.