Att gå från avslappnade partier till en schackturnering kan kännas stort, men det är en fantastisk upplevelse. Denna guide hjälper dig som kan grunderna att ta steget in i tävlingsschack.
Den här artikeln riktar sig till dig som kan de grundläggande schackreglerna – hur pjäserna rör sig, vad schack och matt är, och kanske grunderna i matt med två torn – men som ännu inte har någon, eller väldigt lite, erfarenhet av att spela i turneringar. Här får du de verktyg och den kunskap du behöver för att känna dig trygg och förberedd inför din första schackturnering.
Förberedelser – Mer än bara spelet på brädet
Innan du anmäler dig är det bra att vara bekväm med grunderna. Men turneringsschack handlar om mer än bara spelet på brädet. Det handlar om att följa regler, hantera tidspress och vara en del av en gemenskap.
Turneringsregler – A och O
Turneringsschack följer specifika regler. En central regel är “rör du rör”. Rör du en pjäs, måste du flytta den (om draget är lagligt). Rör du motståndarens pjäs, måste du slå den (om möjligt). Vill du rätta till en pjäs säger du tydligt “Jag rättar till”. Detta är A och O i tävlingssammanhang, men det är också en regel som många nybörjare tycker är svår i början, det är helt normalt, och något man vänjer sig vid efter ett tag. Det är också viktigt att kunna protokollföra dina drag. Oftast används algebraisk notation. Ett drag kan se ut så här: 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6. Siffran anger dragnumret, bokstaven representerar pjäsen (S för springare, L för löpare, D för dam, K för kung, och ingen bokstav för bonde), och de följande bokstäverna och siffrorna anger vilken ruta pjäsen flyttas till. Genom att skriva ner varje drag, kan partiet återskapas och analyseras i efterhand. Du behöver också bekanta dig med schackklockan. Varje spelare har en viss betänketid. Efter ditt drag trycker du på klockan (med samma hand som du flyttade pjäsen). Då stannar din tid och motståndarens tid börjar. Mer information om turneringsregler hittar du på thesprucecrafts.com.
Att hitta rätt turnering för dig
Det finns många turneringar. De delas ofta in efter spelstyrka, med hjälp av ratingsystem. Det vanligaste internationella systemet är ELO. I Sverige används ofta ett nationellt system, LASK. Om du inte har en rating, finns det en grupp för nybörjare. ACO 2025 World Amateur Chess Championship har till exempel en grupp (G) för spelare utan rating eller med rating upp till 1500.
Olika typer av tävlingar
Förutom traditionella turneringar finns andra former. Många klubbar har interna tävlingar, ett bra sätt att få erfarenhet. “Prova På”-turneringar, som de Oskarshamns Schacksällskap ordnar efter sina nybörjarkurser, ger en mjukstart. Online-turneringar är också ett bra alternativ. Många klubbar, som SK Rockaden, erbjuder detta via Lichess. För juniorer finns lokala tävlingar; information finns på U-schack och Sveriges Schackförbund.
På tävlingsdagen
Visst kan det kännas nervöst, men kom ihåg att de flesta schackspelare är välkomnande. Kom i god tid, bekanta dig med lokalen och hitta din plats.
Ett tips för att hantera nervositeten är att fokusera på andningen. Ta djupa andetag och försök att slappna av. Kom ihåg att det viktigaste är att ha roligt och lära sig, inte att vinna.
Under partiets gång
Fokusera på spelet, men var artig. Fråga turneringsledaren om du är osäker på reglerna. Mobiler är oftast förbjudna i spellokalen, eller ska vara avstängda. En ringsignal kan leda till förlust. Om det uppstår en oklarhet, eller om du och din motståndare är oense om något, stoppa klockan och tillkalla turneringsledaren.
Efter partiet – Mer än bara resultatet
Rapportera resultatet. Men viktigast: analysera partiet efteråt. Vad gick bra? Vad kunde du gjort bättre? Lär av misstagen. Större turneringar, som ACO World Amateur Chess Championship, kan erbjuda analys med en stormästare.
Bli en del av gemenskapen
Du träffar andra entusiaster. Klubbar, som Schacksällskapet Manhem, erbjuder kurser som “Ny i Schacket”, med rankningstal och medlemskap.
Vanliga misstag och hur du undviker dem
Många nybörjare glömmer att trycka på klockan, vilket kan leda till tidsförlust. Andra vanliga misstag är att inte utveckla sina pjäser tillräckligt snabbt i början av partiet, eller att göra förhastade drag utan att tänka igenom konsekvenserna. Ett bra tips är att ta det lugnt, speciellt i början av partiet, och att tänka igenom varje drag ordentligt innan du gör det. Utveckla dina pjäser till bra rutor, och försök att kontrollera centrum av brädet.
Schack – En resa för livet
Att börja tävla är början på en resa. Schack är ett spel för livet. Varje turnering är en chans att lära och träffa likasinnade. Ta steget, anmäl dig och låt äventyret börja! Det handlar om att ha kul, lära och vara en del av gemenskapen.