Numera finns det flera appar som du kan använda dig av om du exempelvis vill spela ett parti schack på din dator eller telefon. Men, visste du att det finns genomarbetade schackdatorer också? Det finns olika varianter, en del som fyller samma funktioner som apparna på din telefon och en del som består av hela fysiska bräden med spelpjäser som flyttar på sig.
Om tekniken bakom schackdatorn
Att kunna spela schack mot en maskin är en idé som går att datera så långt tillbaka som till 1700-talet. Dock var det ingen som lyckades åstadkomma en maskin vid den här tidpunkten. Utan det dröjde till 1912 innan det dök upp något som kan liknas vid de maskiner som finns idag. Här hittar du två varianter av moderna schackdatorer.
Att det är så svårt att bygga en schackdator beror dels på att det dröjde länge innan tekniken kom ikapp och utöver det finns det så otroligt många möjliga drag. Det gör det extremt svårt att förutse dem alla. Exempelvis så kom Alan Turing på en algoritm som kunde spela schack redan år 1948, men dåtidens teknik var inte tillräckligt bra. Samtidigt verkar det svåraste inte vara att förutse vilket drag som kommer ske senare i matchen. Den svåra nöten att knäcka verkar snarare vara att efter ett drag förutse vilken ställning som är bäst lämpad.
Människan vs schackdatorn
Många kända spelare har försökt att besegra de allra svåraste schackdatorerna. Ett exempel är datorn Deep Blue som besegrade den regerande världsmästaren Garri Kasparov i schack 1997. Idag är det alltså fysiskt möjligt för en schackdator att besegra en människa. Främst verkar det bero på att datorer idag har en större kapacitet för att lagra en rad olika antal öppningar och slutspel.