En stor del av dagens underhållning involverar en skärm på ett eller annat sätt, med både positiva och negativa konsekvenser. När TV-serien The Queen’s Gambit visades under hösten 2020 fick dock ett icke-skärmrelaterad form av underhållning ett uppsving: schack.
Schack är ett gammalt spel med diskuterad härkomst men det hindrar det inte från att vara spännande. De olika pjäserna kan röra sig på olika sätt över brädet och det kräver strategiskt tänkande och tålamod. Det är detta som gör schack nyttigt för knoppen.
För nybörjaren är schackspel en minnesövning där det gäller att komma ihåg hur varje pjäs får röra sig. Men när man kan reglerna fortsätter schack att träna hjärnan. För att bli duktig krävs det en god strategisk förmåga som gör att man måste se flera potentiella drag framför sig. Du tränar upp ditt logiska tänkande vilket i sin tur gör dig bättre på att lösa problem.
För vissa är schackspel ett sätt att varva ned. Det är svårt att ta goda strategiska beslut snabbt och därför sitter schackspelare ofta lugnt och sansat, och helt enkelt funderar. Med andra ord, man sitter still och låter hjärnan jobba utan att ha en telefon i handen samtidigt. Ett undantag till det sista är förstås om du sitter och spelar schack på telefonen. Det finns mängder med appar som låter dig spela mot en dator eller en annan spelare. Passa på att skaffa bra iphone tillbehör så att telefonen är bekväm att hålla i och att batteriet ska hålla hela matchen ut.
Schacks positiva inverkan på barn har också dokumenterats. Enligt en artikel på SVT borde schack bli en större del av skolundervisningen. Förutom det logiska tänkandet utvecklas samtidigt barns matematiska kunnande. Det är också ett verktyg för barn att utveckla sin koncentrationsförmåga. I en värld full av elektronik som låter saker hända på en gång riskerar barnen att tappa tålamodet och koncentrationsförmågan är spel som kan uppmuntra långsammare funderingar en värdefull hjälp.
Sammanfattningsvis kan man säga att schack är ett spel som får både barn och vuxna att sitta ned och utveckla sitt logiska tänkande.