Det började som ett konceptalbum och numera tillhör Chess en av de mest spelade musikalerna. Från konceptalbumet kommer en av vår tids mest kända låta

 

Det började som ett konceptalbum och numera tillhör Chess en av de mest spelade musikalerna. Från konceptalbumet kommer en av vår tids mest kända låtar: Anthem. För mer information om musikalen och musiken kan du fortsätta läsa nedan.

Det började med musiken

På 80-talet började musikalkungarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson arbeta tillsammans med Tim Rice. Tillsammans tog de fram ett album som var löst baserat på en historia om två schackspelare, The American och The Russian. Egentligen var karaktärerna inte baserade på verkliga personer, men det sägs att The American (som i musikalen kallas Freddie) var inspirerad av Bobby Fischer. På samma sätt kan The Russian (som i musikalen kallas Anatolij Sergijevski) vara inspirerad av Viktor Kortjnojs och/eller Anatolij Karpovs.

Albumet blev en succé och de medverkande turnerade med en konsertversion av albumet. Turnén blev också en hit och de reste över hela världen. I mitten på 80-talet kom musikalen till som en fördjupning av albumet. Då tog de tre upphovsmännen hjälp av dramatikern Richard Nelson.

Musikalen Chess

Chess hade premiär i London 1986 och den spelades sedan i tre år. Musikalen har också spelats på svenska samt översatts till andra språk också. I original skrevs den på engelska, även om den är skriven av två svenskar.

Handlingen utspelar sig bland annat i Italien där en match mellan de två största schackspelarna ska spelas. Den amerikanske Freddie möter ryssen Anatolij i en match som inte bara handlar om schack. Musikalen handlar lika mycket om kamp, kärlek, olycklig kärlek och relationer. Den tar upp stora frågor så som vad som är viktigast, att vinna en match eller få behålla sin familj.

Musikalen har spelats världen över, både som musikal och som konsertversion. Som musikal har den förutom på West End i London också spelats på exempelvis Broadway i New York, i Sydney, Göteborg, Estland och Århus.